Recent Posts
Featured Posts

Liitonarkki


temppeliritareiden risti

Tarina Liitonarkista on kaikille tai ainakin melkein kaikille tuttu. Raamatun mukaan Mooses säilytti tässä arkussa Siinain vuorella saamiaan liiton tauluja, joissa luki ne kuuluisat kymmenen käskyä. Tämä ei kuitenkaan ole kaikkien tutkijoiden mielestä koko totuus. Eräiden historioitsijoiden ja uskontotieteilijöiden mukaan kyseinen kapistus olikin jo mukana Egyptin orjuudesta pakenevalla kansalla, heidän saapuessaan Siinaihin. Näin ollen arkku tai arkki olisikin ollut kotoisin Egyptistä. Sinänsä Raamatun ja muiden historiallisten kirjoitusten kuvailut esineestä osuvat liiankin hyvin egyptiläisiin jumalkuvien kantotelineisiin. Toki tällainen kantoväline sopisi hyvin myös Moosesta seuranneen, valitun kansan tärkeimpien esineiden säilytys paikaksi. Toisin sanottuna totta lienee siis tuokin. Harmillisesti Liitonarkki on ollut kadoksissa jo lähes 3000 vuotta, joten asiaa ei päästä tutkimaan nykytietämyksellä.

Arkkia on kyllä etsitty ihan oikeastikin, mutta toki enimmäkseen fiktiivisissä kirjallisissa teoksissa ja elokuvissa, mutta yhtä kaikki - turhaan. Erilaisten historiallisten ja uskonnollisten lähteiden mukaan Liitonarkin ovat ryöstäneet ainakin Filistealaiset, jotka myöhemmin palauttivat sen kirouksen pelossa ja Babylonialaiset, jotka valloittivat Jerusalemin vuonna 568 eaa. Tästä Nebukadnessarin valloitusretkestä löytyy todisteita useista lähteistä, jossa mainitaan myös Salomonin temppelin ryöstö ja kaikkien arvoesineiden vieminen Mesopotamiaan.

Arkin myöhemmistä vaiheista ei sitten enää Raamatussa kerrotakaan. Kuitenkin kyseessä on ihmiskunnan historiassa niin merkittävä esine, että sen tarina ei ole ainoastaan Raamatun varassa. Arkin myöhemmistä vaiheista löytyy hyvin ristiriitaista ja epäluotettavaa tietoa. Erään tarinan mukaan Babyloniasta Arkki siirtyi, jälleen sotien yhteydessä tehdyillä ryöstöretkillä Etiopian Aksumiin, jossa munkit pitäisivät esinettä edelleen hallussaan. Toinen tarina taasen kertoo, että Salomonin pojan Rehabeamin ollessa vallassa egyptiläiset olisivat vallanneet Jerusalemin ja kähveltäneet Liitonarkin Egyptiin. Vahvistusta tästä tarinasta on yritetty löytää vaikeatulkintaisilla kirjoituksilla, joita väitetään säilyneen Aleksandrian kirjastosta. Vakuuttavin tarina Arkin kohtalosta on kuitenkin löytynyt Ranskasta, temppeliritareiden arkistoista. Tätä kirjoitusta kutsutaan nimellä ”la vérité de L'Arche d'Alliance – totuus Liitonarkista”.

Kirjoituksen mukaan ristiretkien aikaan temppeliritareiden jouduttua alakynteen Jerusalemissa Saladinin johtamia egyptiläisjoukkoja vastaan, ottivat ritarit kaiken arvokkaan mukaansa ja pötkivät pakoon kaupungista. Kirjoituksesta löytyy yksityiskohtainen luettelo Salomonin temppelistä ”pelastetuista” tavaroista. Luettelossa mainitaan useita merkittäviä reliikkejä, kuten Liitonarkki, Aaronin sauva, Longinuksen keihäs ja useita pyhän ristin kappaleita. Useiden käänteiden ja välietappien jälkeen esineet päätyivät Ritareiden päämajaan Ranskaan. Ranskan kuninkaan Filip IV:n ja paavi Klemens V:n tempaus perjantaina 13. lokakuuta vuonna 1307 katkaisi tämä tarinan jatkon. Filip ja Klemens vangitsivat ja tuhosivat koko ritarijärjestön, pelätessään heidän pankkitoiminnallaan kasvattamaansa valtaa. Tästä syystä perjantai 13. päivää on sittemmin pidetty huono-onnisina.