top of page
Recent Posts
Featured Posts

Liitonarkki


temppeliritareiden risti

Tarina Liitonarkista on kaikille tai ainakin melkein kaikille tuttu. Raamatun mukaan Mooses säilytti tässä arkussa Siinain vuorella saamiaan liiton tauluja, joissa luki ne kuuluisat kymmenen käskyä. Tämä ei kuitenkaan ole kaikkien tutkijoiden mielestä koko totuus. Eräiden historioitsijoiden ja uskontotieteilijöiden mukaan kyseinen kapistus olikin jo mukana Egyptin orjuudesta pakenevalla kansalla, heidän saapuessaan Siinaihin. Näin ollen arkku tai arkki olisikin ollut kotoisin Egyptistä. Sinänsä Raamatun ja muiden historiallisten kirjoitusten kuvailut esineestä osuvat liiankin hyvin egyptiläisiin jumalkuvien kantotelineisiin. Toki tällainen kantoväline sopisi hyvin myös Moosesta seuranneen, valitun kansan tärkeimpien esineiden säilytys paikaksi. Toisin sanottuna totta lienee siis tuokin. Harmillisesti Liitonarkki on ollut kadoksissa jo lähes 3000 vuotta, joten asiaa ei päästä tutkimaan nykytietämyksellä.

Arkkia on kyllä etsitty ihan oikeastikin, mutta toki enimmäkseen fiktiivisissä kirjallisissa teoksissa ja elokuvissa, mutta yhtä kaikki - turhaan. Erilaisten historiallisten ja uskonnollisten lähteiden mukaan Liitonarkin ovat ryöstäneet ainakin Filistealaiset, jotka myöhemmin palauttivat sen kirouksen pelossa ja Babylonialaiset, jotka valloittivat Jerusalemin vuonna 568 eaa. Tästä Nebukadnessarin valloitusretkestä löytyy todisteita useista lähteistä, jossa mainitaan myös Salomonin temppelin ryöstö ja kaikkien arvoesineiden vieminen Mesopotamiaan.

Arkin myöhemmistä vaiheista ei sitten enää Raamatussa kerrotakaan. Kuitenkin kyseessä on ihmiskunnan historiassa niin merkittävä esine, että sen tarina ei ole ainoastaan Raamatun varassa. Arkin myöhemmistä vaiheista löytyy hyvin ristiriitaista ja epäluotettavaa tietoa. Erään tarinan mukaan Babyloniasta Arkki siirtyi, jälleen sotien yhteydessä tehdyillä ryöstöretkillä Etiopian Aksumiin, jossa munkit pitäisivät esinettä edelleen hallussaan. Toinen tarina taasen kertoo, että Salomonin pojan Rehabeamin ollessa vallassa egyptiläiset olisivat vallanneet Jerusalemin ja kähveltäneet Liitonarkin Egyptiin. Vahvistusta tästä tarinasta on yritetty löytää vaikeatulkintaisilla kirjoituksilla, joita väitetään säilyneen Aleksandrian kirjastosta. Vakuuttavin tarina Arkin kohtalosta on kuitenkin löytynyt Ranskasta, temppeliritareiden arkistoista. Tätä kirjoitusta kutsutaan nimellä ”la vérité de L'Arche d'Alliance – totuus Liitonarkista”.

Kirjoituksen mukaan ristiretkien aikaan temppeliritareiden jouduttua alakynteen Jerusalemissa Saladinin johtamia egyptiläisjoukkoja vastaan, ottivat ritarit kaiken arvokkaan mukaansa ja pötkivät pakoon kaupungista. Kirjoituksesta löytyy yksityiskohtainen luettelo Salomonin temppelistä ”pelastetuista” tavaroista. Luettelossa mainitaan useita merkittäviä reliikkejä, kuten Liitonarkki, Aaronin sauva, Longinuksen keihäs ja useita pyhän ristin kappaleita. Useiden käänteiden ja välietappien jälkeen esineet päätyivät Ritareiden päämajaan Ranskaan. Ranskan kuninkaan Filip IV:n ja paavi Klemens V:n tempaus perjantaina 13. lokakuuta vuonna 1307 katkaisi tämä tarinan jatkon. Filip ja Klemens vangitsivat ja tuhosivat koko ritarijärjestön, pelätessään heidän pankkitoiminnallaan kasvattamaansa valtaa. Tästä syystä perjantai 13. päivää on sittemmin pidetty huono-onnisina.

Lähes 700 vuotta myöhemmin tähän tarinaan saatetaan saada jatkoa ja todella yllättävältä taholta. Vielä varmistamattomaksi jäänyt kirjallinen lähde kertoo, että pahamaineisena perjantaina eivät suinkaan kaikki temppeliritarit jääneetkään kiinni saatikka kuolleet. Osa onnistui pakenemaan vainoja ja luonnollisesti ottivat mystisesti kadonneet aarteet mukaansa. Tästähän toki olemme lukeneet fiktiivistä tarinoista ja nähneet aiheesta useita hienoja elokuvia, mutta mitä jos nyt löydetty tarina onkin totta? Tarina jatkuu pohjoiseen paenneesta pienestä seurueesta, joka purjehti päiväkausia pitkin itämerta, kunnes lopulta päättivät lähteä nousemaan yhtä jokisuistoa ylös. Kyseinen jokisuisto tunnetaan nykyään nimellä Aurajoki ja asutuskeskus johon seurue päätyi, on näin ollen Turku. Rantautuminen tapahtui nykyisen myllysillan kohdalla ns. tällä puolen jokea. Rantautuminen ei kuitenkaan sujunut ihan onnekkaasti, vaan pehmeä rantamuta kaatoi kaksi miestä jotka olivat juuri siirtämässä laivasta maihin Liitonarkkia. Arkki upposi salamannopeasti miesten käsien ulottumattomiin. Muutamia todisteita tapahtumasta on toki tänä päivänäkin, kuten Myllysillan romahtaminen ilman ennakkovaroitusta, vajaan 30 vuoden ikäisenä ja Korppoolaismäestä löytyneet kalliopiirustukset. Täysin varmaksi asian tulee tekemään se seikka että myös nykyinen Myllysilta romahtaa! Ajelkaa siis tällä sillalla erityisen varovasti! Mikä kapistus Liitonarkki sitten oikeastaan oli tai on? Tähän aiheeseen yhden tulkinnan tulette saamaan kirjassa Punaisen lohikäärmeen silmä.

-M-

Tunnisteita ei vielä ole.
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page