top of page
Recent Posts
Featured Posts

Tuomiokirkon mysteeri


Helsingin Tuomiokirkko, ilmakuva
kaiken näkevä silmä

Kerrotaanpa tähän väliin mielestäni yksi mehukkaimpia salaliittoteorioita tai vaiettuja totuuksia, joita 100-vuotisen maamme pääkaupunki kätkee. Tähän aihepiiriin tai aatteen edustajien kätkemiin viesteihin perehdyttiin laajasti kirjassani Atlantiksen perilliset (2012), mutta varsinaisesti tätä tarinaa kirjassa ei kerrottu. Kerrotaanpa se nyt.

Astellessaan Helsingin Tuomiokirkon pääovesta ei juurikaan kiinnitä huomiota millainen reliefi on kaiverrettu sen yläpuolelle.

Tässä sen nyt kuitenkin on.

All seeing eye - kaiken näkevä silmä.

Tunnetuin sijainti kyseisen symbolin

one dollar bill all seeing eye

osalta lienee yhden dollarin setelissä, josta salaliittoteoreetikot ovat kertoneet yhtä kauan kuin seteli on ollut käytössä. Tästä kotoisammasta silmästä ei juurikaan ole puhuttu tai kirjoitettu. Miksi näin?

YHVH

Keskitytään nyt tähän Tuomiokirkon mysteeriin. Tarinan alkuun täytyy hieman avata rakennuksen historiallista taustaa. Venäjän keisari Nikolai lainasi rakentamiseen tarvittavat rahat ja saksalainen arkkitehtikaksikko Engel - Lohrmann suunnittelivat sekä valvoivat tarkasti toteutusta. Näihin kolmeen mieheen liittyy vahvasti yksi yhteinen tekijä, vapaamuurarius. Historian kirjat toki kertovat, että keisari Aleksanteri I kielsi vapaamuurariuden Venäjällä ja loogisesti pääteltynä hänen lapsettomana nimeämänsä seuraaja Nikolai olisi ollut entistä enemmän moista aatetta vastaan. Näinhän se olikin ja juuri siitä syystä Engel ja Lohrmann halusivat lisätä kaikkiin rakennelmiinsa muurarisymboliikkaa, kuten fennomaaniset Walter Runeberg ja kumppanit. Koko Senaatintorin alue patsaineen kuului kokonaissuunnitelmaan jonka päänäyttämönä toimi Nikolainkirkoksi nimetty rakennus. Maksimaalinen sormenheristys keisarille, joka tuskin tajusi koko juttua. Tietysti tämä All seeing eye oli helpoiten yhdistettävissä oleva ja kaikkein absurdein heitto arkkitehdeilta, mutta vain pieni detaali suuressa kokonaisuudessa. Seuraavana mainittakoon toinen pyramidi rakennuksen reliefeistä. Oleellisin asia tässä pyramidissa on hebrealainen teksti YHVH = YAHVE tai YEHOVAH. Tällä muurarit halusivat ilmaista alkukirkon jumalaa eikä niinkään kristillisestä saatika Luterilaisesta näkökulmasta. Eipä tätäkään juuri kukaan kyseenalaista tai ihmettele jos kerran kirkko sen selittää vain Jumalan nimenä! Onhan se toki sitä! Jahve oli alunperin ilkeä tulivuorenjumala, jonka nimi vain kähvellettiin myöhemmin juudealaisten monoteistisen Jumalan nimeksi.

Laajennetaan näkökulmaa edelleen kauemmas rakennuksesta. Sen pohjakuva paljastaa rakennuksen muodon olevan tarkalleen maltanristin mallinen. Sattumaa tämä tuskin on. Vielä tuossa kuvahausta kaapatussa ilmakuvassa näkyy varsinaisen kirkkorakennuksen vieressä oleva pavilijoki, jonka seinustaa vasten nojaa pitkälle ulottuvat tikapuut... Hmmm... jostain vapaamuurarillisesta symboliikasta tuttu tuokin. Entäs sitten kirkon edustalla oleva Senaatintori. Sehän on shakkiruudukko, jossa 33 ruutua vaakasuuntaan ja toiselta suunnalta katsottuna tori on kuin Suomen lippu, jonka keskellä seisoo Aleksanteri II:n patsas ja vasemmassa yläkulmassa näkyy vielä jokin ehkä ritarikunnan ristiä muistuttava kuvio. Presidentin lippu! Ritarikunnan symbolia muistuttavaa kuviota tarkemmin tarkasteltaessa paljastuu neljä obeliskia ja keskellä muistokivi vanhasta kirkosta, Ulrika Eleonoran kirkosta. Tässä vähän pohdiskeltavaa seuraavaa Helsingin vierailua varten. Käykää toteamassa mysteeri itse. Kirkon sisältä löytyy vaikka kuinka paljon lisää hauskaa symboliikkaa...

-M

Tunnisteita ei vielä ole.
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page